Sunday, December 20, 2015

Discover Berlin Wall


Day 22.
Hari nie haish..bangun pown amik masa. And dari pagi its raining ish. more to drizzling, so our aim would be stop 4 which the berlin wall and stop 6. Seriously, tahap kerajinan macam trun sikit may be sebab hujan kowt. Weather pown gloomy je sesuai betul lah ngan kitaorg. Ahahhaa.. but hey hujan atau tidak. Kena jugak explore something. Plus no way we gonna miss the berlin wall. Its like the main thing okay!

Since kitaorang keluar nak dekat lunch time, so first thing first cari brunch dulu. We’ve been aiming nak makan kat rayyan chicken tu. So gagah menapak lagi ke rayan chichken. Sebab nak try their roasted rayan chicken. Nampak sedap! And mcam banyak plak mat salleh order. Dah jalan2, yeay its open! Apa lagi masuk terus order. Ahahhaa… masa duduk ada perasan melayu. Ye lah malay mesti ah tau kan. Bila the family nak keluar baru lha tegur the wife. Ehhehee.. they from Singapore rupanya. Family holiday gitew. They went to Munich and Switzerland and now in Berlin. Best jugak. So friendly akak tu, cakap sikit dia gelak cakap sikit dia gelak. Ehehehe…  well cam tu lah kami kalau nampak or dengar melayu or English alaa malay tu tak salah untuk tegur. Ehehhee…


Lepas makan we find our way to the berlin wall. Tak jauh pown. And it start hujan already. But redah je lah. Me pakai beanies plus bukan hujan lebat pown.  Masa awal sampai macam tak paham jugak npe lah orang mcm nak sgt tgk tembok yang agak berlubang2 nie and besi terkeluar2 nie. I mean im not a historic person or even an architecture yg ske batu2 constructions nie. But bila nak upload picture kat instagram and ada lah jugak baca kat area situ about it, baru lah tau kenapa it is a must as it does represent Berlin in so many way. It is one of the defense mechanism. I mean so many people dies trying to cross over the wall and so many also successful and manange to cross over or under this wall. Wow kan? So its not only just a wall, it’s a wall with so many different stories and moments that represent the hardship of Berlin people.


Tengok awan mcm nak hujan lebat je. Risau le plak. Instead menapak pegi ke next stop which no 6, baik pergi cari café and just sit and let aishah tulis dia nye postcards while me may be playing with my phone. Nak guna inet macam orang berlin tak banyak yang kasi free wifi so main game lah. Boleh nak redah to no 6, but hujan lebat sama je gambar tak dapat, kang sakit plak. No no. esok dah nak kena make d move to vienna. So have to keep us healthy. Plus the next attraction tu building dia lebih kurang je dengan Berliner Dom. So tak pe lah. Weight the pro and cons and yup we skip it.

We went to the same coffee shop yang hari tu. Hahaha.. orang cashier tu pown dah cam kitaorg.kali nie dia macam friendlier compare arie tu. I just realize kat sini semua kedai makan kitaorang repeat pergi dua kali. Kalau ikut ptot nya no repeat session in one kedai. Okay this time is exception. This time I tried what they recommend. Hurm not bad. Sedap. Lama jugak lah kitaorang stay sampai dorunk tutp kedai lah jugak. Ingat dah lambat lah sbb orang dah tutup kedai. Rupanya they tutp kedai memang awal mcam aussie jugak. So apa lagi heading back lah to home. Need to start repacking again and again everytime nak make d move. Sebab nak find the best way so tayar bag nie tak giler kalau everythg well pack and balance. Ehhehee..



Malam pown tak keluar and just eat whatever food left yg kitaorang beli on the first day. ehehhee.. bab2 quick food preparation. so far terbaik memang Aishah lah. ehhehee... me just sit and ate. bab masak proper food baru my specialty. ehhehe.. hope in London dapat lah finally masak proper food. 


Ya very boring day. I know. Owh well.. what we came here is achieved and we do get to see most of it already. Last night in Berlin. Esok pepagi dah kena gerak. Time to sleep. Night!

2 comments:

  1. Replies
    1. Thank you nurul.. ehehe..boleh ah sikit2 share.. ehehee..

      Delete